Relish Kayaköy Tarihi Taş Ev, Tiny House Konaklama ve Restoran Bar
Relish Kayaköy Tarihi Taş Ev, Tiny House Konaklama ve Restoran Bar
12-03-2023
Fethiye Kayaköy Tarihi

Kayaköy, Fethiye tatiliniz için ünlü Blue Lagoon'a yakın ideal bir konumdadır. Rum göçmenler, köyü 18. yüzyılda bir Rum Ortodoks köyü olarak kurdular. Kendi okulu, kilisesi ve mağazaları ile yoğun bir mahalle olan Levissi, en yoğun olduğu zamanlarda 10.000'den fazla kişiye ev sahipliği yapıyordu. 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması, Yunanistan ile Türkiye arasında bir vatandaşlık değişimini içeriyordu. Sonuç olarak Kayaköy'deki Rumlar evlerinden ayrıldılar.


Terkedilmiş Köy


Rumlar gittikten sonra köy terk edilmiş ve uzun süre bu şekilde kaldı. Evlerin ve yapıların bozulmasına izin verildi ve köy sonunda bir hayalet şehre dönüştü. Dünyanın dört bir yanından insanlar, uzun süredir terk edilmiş olan eski köyü görmek ve tarihini öğrenmek için ünlü bir turizm destinasyonu olan Kayaköy'e geliyor.

Kayaköy'de terkedilmiş evlerin ve binaların çoğu bugün hala ayakta ve ziyaretçiler bunları gezebiliyor. Bölgedeki en iyi korunmuş kiliselerden biri olan Panagia Pyrgiotissa Kilisesi, mezradaki birçok kiliseden biridir. 17. yüzyılda inşa edilen katedral, güzel fresklere ve ayrıntılı oymalara sahiptir.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinin tarihini anlatan Mübadele Müzesi de Kayaköy'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Mübadeleden etkilenenlerin sergilerine, resimlerine ve birinci şahıs anlatımlarına ek olarak, müze restore edilmiş bir evde bulunuyor.


Fethiye Kayaköy'ün Eşsiz Tarihi: Türkiye'nin Gizli Mücevheri

Kayaköy'deki antik yapılar son yıllarda koruma ve restore edilme baskısı altındadır. Köyün cazibesi ve karakteri, ziyaretçilerin keşfetmesini de güvenli hale getiren restorasyon çalışmaları ile korunmuştur. Köyün tarihi ve mimarisinin korunmasını sağlamak için Kayaköy artık sit alanıdır ve herhangi bir restorasyon çalışmasının sıkı kurallara uyması gerekir.


Relish Kayaköy Tarihi Taş Ev, Tiny House Konaklama ve Restoran Bar